Kesäunelmista totta – mökkilainalla rahoitusta haaveisiin

escobar

Yhä useampi suomalainen kaipaa kaupungin vilinästä luonnon keskelle viettämään mökkielämää. Enää vettä ei kuitenkaan tarvitse kantaa selkä vääränä kaivosta tai tupaa lämmitellä takkatulen avulla, vaan nykypäivänä mökit ovat muuttuneet yhtä modernimmaksi. Monet suosivatkin mökkejä, jotka ovat ikään kuin toinen koti luonnon helmassa.

Haaveiletko mökin omistamisesta, mutta et tiedä, miten rahoittaa se? Ei syytä huoleen, sillä käytettävissäsi on monia vaihtoehtoja, joiden avulla voit saada tarvitsemasi rahoituksen. Halusitpa sitten ostaa valmiina olemassa olevan mökin tai rakentaa oman mökkisi alusta alkaen itse, on olemassa runsaasti rahoituskeinoja, joilla haaveistasi tehdään totta.

Mökin rahoitus – harkitse mökkilainaa

Mökki ei ole investoinneista edullisin. Yksi vaihtoehto suomalaisen loma-asunnon rahoittamiseen onkin mökkilaina.

Mökkilainalla tarkoitetaan yleisesti vakuudetonta lainaa mökin ostamiseen tai remontointiin. Mökkilainaa ilman vakuuksia on yleisesti mahdollista saada aina 60 000 euroon asti.

Mökkilainoja tarjoavat tyypillisesti pankit ja muut rahoituslaitokset, ja niillä voidaan rahoittaa myös toisen asunnon tai sijoitusasunnon ostoa. Lainaehdot vaihtelevat lainanantajan mukaan, mutta yleensä ne tarjoavat perinteisiä asuntolainoja alhaisemmat korot ja joustavammat takaisinmaksuvaihtoehdot.

Voit myös käyttää vakuudellista asuntolainaa kesämökin ostamiseen. Yksi tapa saada rahoitusta unelmiesi mökille onkin perinteinen asuntolaina. Voit käyttää kotisi tai muun omaisuutesi pääomaa vakuutena ja lainata rahaa pankilta tai muulta lainanantajalta kilpailukykyisellä korolla. Tämäntyyppinen laina edellyttää yleensä hyvää luottokelpoisuutta, ja se voi vaatia lisäpapereita, kuten todisteita tuloista ja työhistoriasta.

Mökkilaina voi olla varteenotettava vaihtoehto silloin, kun haluat ostaa kiinteistön suositulta mökkialueelta tai kenties sijoitusmahdollisuudeksi. Tämäntyyppisen lainan avulla lainanottajat voivat maksaa pienemmän käsirahan kuin tavallisen asuntolainan yhteydessä, jolloin heillä on helpommin varaa unelmiensa loma-asuntoon.

  • Mökkilainaa voi saada tyypillisesti ilman vakuuksia aina 60 000 euroon asti, ja laina-aika liikkuu 1–15 vuoden välillä.
  • Lainan korko on tyypillisesti alkaen 4 %, eikä vakuuksia tai takaajia tarvita, sillä mökkilaina on vakuudetonta lainaa.
  • Pankit edellyttävät sinulta moitteetonta maksuhistoriaa, kun haet mökkilainaa. Tämän lisäksi hakijalta vaaditaan säännöllisiä tuloja, suomalaista henkilötunnusta ja vakituista asuinpaikkaa Suomessa.

Mihin mökkilaina sopii?

Mökit ovat yhä suositumpia ja siihen on hyvä syy: ne tarjoavat pakopaikan kaupunkielämän hälinästä ja tuovat rauhaa ja hiljaisuutta sekä raitista ilmaa luonnon keskellä. Mökin ostaminen voi kuitenkin olla kallista – varsinkin, jos mökki sijaitsee halutulla alueella. Siksi monet ihmiset turvautuvat mökkilainaan, jonka avulla he voivat hankkia unelmiensa loma-asunnon.

Edullinen laina voi mahdollistaa mökin ostamisen ilman, että taloudellinen tasapaino horjuu. Ennen kuin haet mitä tahansa lainaa, on tärkeää pohtia tarkkaan taloudellista tilannetta ja laatia budjetti huolellisesti. Tämä auttaa sinua määrittämään, mikä vaihtoehto sopii parhaiten tarpeisiisi. Myös lainanantajissa ja lainatarjouksissa on eroja, joten siksi onkin viisasta vertailla eri lainanantajia, jotta löydät kilpailukykyisimmät korot ja ehdot.

Mihin kaikkeen mökkilainaa sitten voi hyödyntää?

Vaikka mihin – esimerkiksi seuraaviin:

  • erilaisten mökin mukavuuselementtien rakentamiseen ja kunnostamiseen
  • saunan huoltamiseen
  • mökkipihan töihin.

Ensinnäkin mökkilaina ei ole ainoastaan tarkoitettu mökin ostamiseen, vaan vakuudeton mökkilaina sopii hyvin myös mökin laajentamiseen, remontointiin tai vaikkapa vierasmajan rakentamiseen. Mikäli siis mökki kaipaa laajempaakin ehostamista, voi mökkilaina olla toimiva ratkaisu.

Lisäksi mökkilaina sopii loistavasti erilaisten mukavuuselementtien, kuten terassin, poreammeiden ja paljun rakentamiseen ja kunnostamiseen. Miksipä tyytyä vanhanaikaiseen ulkohuussiin ja kaivoveteen, kun voit rakentaa pihallesi ylellisen poreammeen, paljuratkaisun tai terassin, joissa viettää lämpimiä kesäiltoja?

Sauna on tunnetusti suomalaisille yksi tärkeimmistä paikoista niin kotona kuin mökilläkin. Sauna vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa, ja myös tähän tarkoitukseen mökkilaina sopii hyvin. Mikäli sattuu olemaan hieman vaativampi vihdan – tai vastan ­– veivaaja, voi mökkilainan avulla investoida hieman hintavampaankin saunaan.

Lisäksi mökkilainalla voi kattaa yleisiä mökkipihan töitä, kuten rannan siistimistä, jotka ovat pieniä mutta sitäkin tärkeämpiä tehtäviä mökin viihtyvyyden kannalta. Ranta olisikin hyvä siistiä ylimääräisestä kasvustosta ja irtokivistä, sillä siellä vietetään verrattain paljon aikaa.

Jos veden pohja on mutainen tai kivinen, kannattaa pohjan ruoppaamista tai pohjaan asennettavaa suodatinkangasta harkita. Ennen rannan pohjan ruoppaamista on kuitenkin tärkeää muistaa hoitaa tarvittavat luvat kuntoon.

Kannattaako mökkilainaa ottaa?

Mökkilainan ottaminen voi olla hyvä tapa rahoittaa unelmiesi loma-asunto, mutta on tärkeää pohtia kaikkia hyviä ja huonoja puolia ennen kuin tekee päätöksiä.

Kun harkitsee mökkilainan ottamista, on tärkeää ymmärtää kaikki asiaan liittyvät yksityiskohdat ennen asiakirjojen allekirjoittamista – aivan, kuten kaikkien lainojen kohdalla. Varmista, että ymmärrät, millaista korkoa maksat, kuinka pitkä takaisinmaksuaikasi on ja millaisia lisämaksuja lainaan liittyy. Lisäksi on tärkeää kilpailuttaa lainanantajat ja vertailla eri lainanantajia, jotta löydät tilanteeseesi parhaan mahdollisen tarjouksen.

Mikäli sopivan mökkilainan etsiminen tuntuu työläältä tai vaikealta, kannattaa lainojen vertailu antaa siihen erikoistuneiden palveluiden hoidettavaksi.

  • Luotettava, vastuullinen ja reilu lainavertailupalvelu kilpailuttaa ja järjestelee lainat todellisessa edullisuusjärjestyksessä ilman pikkuprinttiä, jotta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon nopeasti ja ilmaiseksi.
  • Täytät vain yhden hakemuksen, minkä jälkeen saat useita eri lainatarjouksia, joiden joukosta voit valita itsellesi sopivan lainan – tai olla valitsematta mitään.

Ei siis ole yksiselitteistä vastausta siihen, onko mökkilainan ottaminen kannattavaa vai ei. Tärkeintä on selvittää omien tulojen ja menojen suhde ja budjetoida mahdollinen laina omaan talouteen sopivaksi. Laina on aina sitoumus, joka täytyy maksaa takaisin, joten siksi omasta taloustilanteestaan on tärkeää olla tietoinen. Kaiken kaikkiaan siis se, kannattaako mökkilainan ottaminen, riippuu pitkälti yksilöllisistä olosuhteistasi ja taloudellisista tavoitteistasi. Jos laina nostetaan vastuullisesti ja kaikki asiaan liittyvät näkökohdat huolellisesti harkiten, tämäntyyppinen rahoitus voi osoittautua hyödylliseksi ja auttaa tekemään unelmiesi lomasta totta edullisesti.