Aika laittaa mökki talvikuntoon – muista nämä

escobar

Aurinkoiset kesäpäivät ovat takanapäin ja talvi on aivan kulman takana. Monet suomalaiset viettävät mielellään mökillä myös talvipäiviä, mutta mikäli mökki on sinulle vain lämpimiä suven iltoja varten, on nyt aika varautua talveen ja laittaa mökki talviteloille. Talveen varautuminen varmistaa, että mökkisi säilyy vaurioitta talven yli – ja toisaalta on käyttövalmiina myös pakkaspäivinä, mikäli innostut talvimökkeilystä.

Talven lähestyessä on aika varautua pakkasiin ja lumimyrskyihin. Kesämökki vaatiikin erityishuomiota talvikauden lähestyessä ja talvikuntoon laittaminen on tärkeää mökin säilymisen sekä olosuhteiden mukavuuden kannalta. 

Muista ainakin nämä, kun laitat mökkisi talvikuntoon.

1. Tarkista lämmitys ja eristys

Ennen talven tuloa on tärkeää tarkistaa mökin lämmitysjärjestelmä. Puhdista takka tai uuni ja varmista, että ne toimivat moitteettomasti. Jos mökissäsi on sähkölämmitys, tarkista patterit ja sähköjärjestelmä. Varmista myös, että mökki on hyvin eristetty, jotta lämpö pysyy sisällä ja kylmyys ulkona.

2. Suojaa putket ja vesijärjestelmä

Yksi suurimmista talvikauden riskeistä mökissä ovat jäätymisvauriot. Tyhjennä putket ja vesijärjestelmä perusteellisesti estääksesi mahdolliset vuodot ja veden jäätyminen putkiin. Voit myös harkita lämpökaapeleiden asentamista putkiin, jotka estävät jäätymisen.

3. Tarkista katto ja sadevesijärjestelmä

Varmista, että mökin katto on ehjä ja sadevesijärjestelmä toimii oikein. Puhdista rännit roskista ja lehdistä, jotta sulamisvesi voi valua vapaasti pois katolta. Katon kunnon tarkastaminen ennen talvea voi estää vesivahingot ja homeen kasvun.

4. Säilytä ulkokalusteet ja muut tavarat oikein

Kerää ulkokalusteet, grilli ja muut ulkona käytettävät tavarat talvisäilytykseen. Säilytä ne kuivassa paikassa, jotta ne säilyvät paremmassa kunnossa seuraavaan kesään asti. Tyhjennä myös mökki sellaisista ylimääräisistä tavaroista, jotka voivat vahingoittua kylmässä tai kosteassa ympäristössä.

5. Huolehdi turvallisuusvarusteet kuntoon

Tarkista mökin palovaroittimet ja sammutusvälineet. Varmista, että kaikki turvajärjestelmät ovat toimintakunnossa. Jos mökissäsi on hälytysjärjestelmä, testaa se ja varmista, että se on kytketty päälle, kun et ole paikalla.

6. Seuraa säätiedotuksia

Pysy ajan tasalla säätiedotusten suhteen. Jos tiedossa on voimakkaita lumimyrskyjä tai äärimmäisen kylmiä päiviä, tee tarvittavat toimenpiteet, kuten lämmityksen säätäminen tai järjestelmien tarkistaminen, jotta mökki säilyy suojassa sääolosuhteilta.

+1 Nauti talvikaudesta mökillä

Kun huolehdit mökin talvivarustelut kuntoon, voit nauttia mökkikokemuksista täysin siemauksin myös talvella. Talvi voi tarjota ainutlaatuisia kokemuksia, kuten lumisia maisemia ja tunnelmallisia iltoja takan äärellä. Huolehtimalla talvitoimenpiteet kuntoon voit varmistaa, että mökkisi on valmis talven haasteisiin ja tarjoaa mukavia hetkiä lämpimässä ja turvallisessa ympäristössä.

Ennakoinnilla turvaa tulevaan talveen

Mökin talvikuntoon laittaminen vaatii huolellisuutta ja ennakointia. On kuitenkin hyvä muistaa, että suuremmilta kuluilta ja korjauskustannuksilta välttyy lähes aina, kun muistaa tehdä tarvittavat toimenpiteet hyvissä ajoin.

Talvi vaatii aina erityisvarusteluja, mutta huolellisesti talvea varten varusteltu mökki säilyy haastavimpien pakkaskuukausien yli vaurioitta ja on taas valmiina uuteen kesäkauteen. Mikäli puolestaan innostuit talven mökkeilystä, varmistavat hyvät talvivarustelut myös mukavan mökkikokemuksen talvikaudella.

Varautuminen kannattaa myös rahoituksen osalta: mikäli vasta haaveilet mökistä tai olemassa oleva mökkisi aiheuttaa turhan suuria kustannuksia, saattaa ulkopuolinen rahoitus tulla kyseeseen. Mökkilainalla onkin mahdollista rahoittaa monipuolisesti erilaisia haaveita, kuten erilaisten mökin mukavuuselementtien rakentamista ja kunnostamista, saunan huoltamista tai mökkipihan töitä.

Vakuudeton mökkilaina sopii hyvin myös mökin laajentamiseen, remontointiin tai vaikkapa vierasmajan rakentamiseen. Mikäli siis mökki kaipaa laajempaakin ehostamista, voi mökkilaina olla toimiva ratkaisu.

Olivatpa kyseessä vakuutukset, sähkösopimukset tai lainat, kannattaa ne aina kilpailuttaa. Kilpailuta myös mökkilainat, jotta et maksa lainastasi tarpeettomia kuluja ja saat tarvittavan rahoituksen mökkielämän ehostamiseen reiluin ehdoin.